Bieganie to jedna z najpopularniejszych dyscyplin sportowych. Ma bardzo wielu zwolenników – zarówno amatorów jak i osób biegających bardziej profesjonalnie i startujących w maratonach. Dzisiaj skupimy się na tych drugich, czyli na maratończykach. Biegacze, aby wystartować w maratonie, przygotowują się do tego nawet kilka miesięcy wcześniej – codzienne regularne treningi, zdrowe odżywianie czy specjalna dieta – to tylko niektóre z zadań, które muszą wykonać. Podstawą w sukcesie jest oczywiście regularne bieganie – jeśli nie codziennie, to chociaż kilka razy w tygodniu. Na drugim miejscu jest odpowiednio skonstruowana dieta – dla każdego trochę inna – w zależności od płci czy masy ciała.
Każdy biegacz na pewno wie, że w treningach i maratonach niezbędne są różnego rodzaju suplementacje – ich podstawowym zadaniem jest dodanie energii. Suplementy zewnętrzne występują w różnych formach – najpopularniejsze dla biegaczy są żele energetyczne, które z pewnością doda wystarczającą dawkę siły, energii i wytrzymałości. Na rynku są dostępne także różne suplementy diety, batony czy napoje energetyczne. Pamiętajmy o tym, że najważniejsze jest, aby przyjmować te wszystkie suplementacje regularnie i co jeszcze ważniejsze – najpierw je sprawdzić i przetestować, zwłaszcza przed wzięciem udziału w maratonie. Maratony zaczynają się zazwyczaj późnym rankiem albo wczesnym popołudniem. Co z tego wynika? Posiłkiem, który zdążysz zjeść przed wystartowaniem jest śniadanie ( przypomnijmy – śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia!). Na śniadanie biegacze często wybierają owsiankę, banany albo pieczywo pełnoziarniste – są to węglowodany, które dostarczą nam energii na długie godziny.

Pamiętajmy o tym, żeby nie bać się wspomagać różnymi suplementami diety – mogą one nam naprawdę mocno pomóc w osiąganiu coraz lepszych wyników.